Jonker Fris

Alweer meerdere jaren geleden heeft B3 industrie de opdracht gekregen van conservenfabriek Jonker Fris, om in nauwe samenwerking met hun afdeling technische dienst, een van hun belangrijke conservenproductielijnen te automatiseren. Hiervoor heeft B3 industrie toen de geheel nieuwe besturingskast ontwikkeld, getekend, geassembleerd en inbedrijfgesteld. Alle software voor de plc- en hmi software is toendertijd ontwikkeld in volledig eigen beheer.

Deze iP66 RVS schakelkast is toen voorzien van het toen zeer courante modulaire HITACHI plc H252C systeem, diverse frequentieregelingen voor het volautomatisch regelen van de snelheid van alle gekoppelde transportbanden en de vulcarousel, het hart van de conservenlijn.
Met behulp van 2 ultrasoonsystemen werd het volautomatische vulproces van deze carousel verzorgd. Hiermee werd verschillende ‘vers van het land’ aangevoerde groenten via een wormvijzel en trilgoot gedirigeerd naar de onderliggende aangevoerde lege conservenblikken.
Met een snelheid van ca 500 blikken per minuut, werden deze conservenblikken gecontroleerd (!) afgevuld, (zie foto rechtsonder). Hiervoor heeft B3 industrie toen een uniek ‘inline’ meetsysteem ontwikkeld: M.b.v. een optische Wenglor sensor i.s.m. een speciaal ontwikkelde glasvezellichtgeleider werd de juiste hoeveelheid groenten in blik analoog gemeten binnen 1/10 seconde per blik…! (Zie foto linksonder). Foute blikken werden volautomatisch uitgestoten.
De bediening van het gehele proces was middels het gebruikersvriendelijke EXOR grafische bedienpaneel type MKDR-16.

Jonker Fris was gevestigd in Heusden en producent van groenten en fruit in blik en glas. Men exporteerde het gehele assortiment over de hele wereld. De grootste afzet bevond zich binnen Europa.
Naast het ”Jonker Fris” merk, werd een groot gedeelte van de producten verkocht onder Private Label en ”Huismerk”.

Deze gerenoveerde conservenlijn heeft daarna jarenlang voor een probleemloze productie gezorgd te Heusden met een zeer hoog rendement.

Met dank aan Jonker Fris voor de toenmalige klandizie hebben wij toen met toestemming van het toenmalige MT, dit prachtige productieproces mogen vastleggen ”op de gevoelige plaat” voor ons nageslacht, waarvoor onze oprechte dank.
Voor een ‘blik’ op het conservenproductieproces van toen, zie ook onderstaande film: